aperol spritz σε ποτήρι κρασιού σε μπαρ
Ιδέες & Συνταγές

Aperitivo: Τί είναι και Πώς να το Απολαύσετε

Το Spritz είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό κοκτέιλ πολύ δημοφιλές σήμερα, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε στο aperitivo, πριν ή κατά τη διάρκεια του δείπνου. Είναι πολύ αναζωογονητικό και έχει διαφορετικές παραλλαγές. Πάντα σερβίρεται σε ποτήρι κρασιού.

Τα έθιμα και οι πρακτικές που σχετίζονται με το φαγητό και το ποτό εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και του τόπου. Η παράδοση του φαγητού και τα περίτεχνα γεύματα σε πακέτο έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή ακόμη και πριν η πανδημία κλείσει τα εστιατόρια. Στυλ διατροφής όπως vegan, vegetarian, paleo και zero-carb έχουν γίνει mainstream σε πολλές χώρες, ενώ τα κοκτέιλς έχουν γίνει πολύπλοκα με έως και δώδεκα συστατικά. Ένα ευρέως διασκεδαστικό έθιμο, που σχετίζεται με το φαγητό και το ποτό – το aperitivo – προήλθε από την Ιταλία πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Τί είναι το Aperitivo

Το Aperitivo είναι ένα ποτό, συνήθως κρασί ή ένα ελαφρύ αναμεμιγμένο κοκτέιλ, συνοδευόμενο από ένα μικρό γεύμα στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, που προορίζεται να είναι το προοίμιο του δείπνου. Στην Ιταλία η τυπική ώρα της ημέρας για το aperitivo είναι περίπου 7-9 μ.μ. Το ποτό και τα συνοδευτικά σνακ προορίζονται για να ανοίξουν την όρεξη και να προετοιμάσουν το έδαφος για το βραδινό γεύμα. Συνεπώς, τα ποτά είναι συχνά φυτικά, πικρά ή αφρώδη. Αν και μπορεί να υπάρχει μια μακρινή σχέση, το aperitivo δεν είναι το ίδιο με το happy hour, το οποίο διαρκεί συνήθως από τις 4-6μμ, όπου τα ποτά έχουν έκπτωση και το φαγητό είναι άφθονο, αντικαθιστώντας συχνά το δείπνο.

μπουφές με σταφύλια

Πώς ξεκίνησε

Πρόκειται μια κοινωνική εμπειρία, που ξεκίνησε γύρω στα τέλη του 1700. Ο ποτοποιός του Τορίνο, Antonio Benedetto Carpano, εμπνεύστηκε τη δημιουργία του βερμούτ – το ευρέως γνωστό aperitivo – το 1786, αναμειγνύοντας κρασί με διάφορα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά. Τα άφθονα τοπικά βότανα του Piedmont, σε συνδυασμό με την οινοποιία, οδήγησαν σχεδόν φυσικά στην αλχημεία της δημιουργίας του βερμούτ. Στη συνέχεια ήρθαν τα μπαρ, όπου οι θαμώνες συγκεντρώνονταν για να απολαύσουν τοπικά προϊόντα, όπως αλλαντικά και τυριά μαζί με ένα ποτήρι βερμούτ στο τέλος της δουλειάς.

Οι θεμελιωτές

Το 1860, ο Gaspare Campari δημιούργησε το ομώνυμο, έντονα κόκκινο, πικρό ποτό του. Το campari σερβίρεται ευρέως ως aperitivo με σόδα ή σε κοκτέιλ, όπως το Negroni και το Americano. Η ακριβής συνταγή για το Campari παραμένει μυστική. Αυτό που ξέρουμε είναι πως τα συστατικά του είναι πικρά βότανα, αρωματικά φυτά και φρούτα σε αλκοόλ και νερό.

Την ίδια στιγμή, οι Alessandro Martini και Luigi Rossi συνδύασαν βότανα, φυσική καραμέλα και ποώδη φυτά. Έτσι, δημιούργησαν το πρώτο τους βερμούτ, το Martini & Rossi Rosso. Η αρχική συνταγή τους, αμετάβλητη για περισσότερα από 150 χρόνια, είναι ένα στενά προστατευμένο μυστικό. Σήμερα τα προϊόντα Martini & Rossi περιλαμβάνουν μια ποικιλία από βερμούτ καθώς και πολλά αφρώδη κρασιά. Η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά τους είναι το Fiero, ένα aperitivo vermouth με έντονο χρώμα και νότες εσπεριδοειδών.

ποτήρι martini σε μπαρ

Για την όρεξη

Γενικά, τα ποτά aperitivo είναι πικρά και χαμηλά σε αλκοόλ. Οι πικρές γεύσεις πιστεύεται ότι διεγείρουν την όρεξη και τα ελαφριά φαγητά δημιουργούν το ενδιαφέρον για περισσότερο φαγητό. Εξ ου και η λέξη aperitivo από το aperire, το οποίο στα λατινικά σημαίνει “ανοιχτό”. Πολλά από τα σνακ του aperitivo, όπως τα τυριά, το προσούτο και η μορταδέλα είναι ιδιαιτέρως γαργαλιστικά για τον ουρανίσκο.

Το Aperol έχει γίνει αγαπητό παγκοσμίως. Το πορτοκαλί συστατικό του spritz, έχει επίσης πικρή γεύση και συνδυάζεται με prosecco, μια πινελιά σόδας και μια φέτα πορτοκαλιού. Το Aperol χρονολογείται από το 1919, όπως αναφέρεται στο μπουκάλι του. Ωστόσο, το αρχικό spritz, ένα μείγμα κρασιού με σόδα, επινοήθηκε από τους Αυστριακούς στρατιώτες με έδρα το Veneto, οι οποίοι έβρισκαν τα ιταλικά κρασιά πολύ δυνατά.

Πώς να το απολαύσετε έξω

Εάν βρεθείτε κάποια μέρα σε μια ιταλική πλατεία ή κατά μήκος ενός βενετσιάνικου καναλιού νωρίς το απόγευμα, κατευθυνθείτε σε ένα τοπικό καφέ ή μπαρ για aperitivo. Επιλέξτε ένα ποτήρι βερμούτ, prosecco ή ένα κοκτέιλ. Παρακολουθήστε το πλήθος να συγκεντρώνεται και τις κουβέντες να σκορπίζονται χαρούμενες στον αέρα. Συμπληρώστε το πιάτο σας από τον μπουφέ με τυριά, κρύα αλλαντικά, κράκερς, σαλάτα ή ζυμαρικά. Να θυμάστε πως ο γενικός κανόνας είναι ένα πιάτο ανά ποτό.

κρύες πιατέλες με τυριά

Πώς να το απολαύσετε στο σπίτι

Καλέστε τους φίλους σας στο σπίτι και δοκιμάστε να φτιάξετε Negroni σε συνδυασμό με έναν μπουφέ από κρύα πιάτα. Προτιμήστε πιατέλες με σκληρά τυριά, πικάντικα αλλαντικά, φρυγανισμένες φέτες ψωμί και μπρουσκέτες. Επίσης, εμπλουτίστε τα πιάτα σας με δροσερή πατατοσαλάτα και κρύα ζυμαρικά με λαχανικά.

Συνταγή για Νεγρόνι

30 ml London dry gin
30 ml κόκκινο γλυκό βερμούτ (π.χ Cocchi di Torino/Carpano antica formula/Cinzano 1757)
30 ml Campari bitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *