Ιδέες & Συνταγές

Τσάι Μάτε: Τί είναι και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το μάτε ή ματέ,  έχει γεύση σαν τσάι και σας χτυπάει σαν καφές – και όμως, τεχνικά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν ψάχνετε για ενέργεια, που δεν προέρχεται από κόκκους καφέ, τότε δε θα μπορούσατε να βρείτε κάτι καλύτερο από το Yerba Mate, το σούπερ ποτό της Νότιας Αμερικής, το οποίο παρέχει στους ντόπιους μια φυσική τόνωση, εδώ και αιώνες.

Τί είναι

Το μάτε είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από φύλλα 15 περίπου είδη φυτών του γένους Ilex. Είναι ισχυρό και πικρό, με μια πολύ ξεχωριστή γεύση. Όπως ο καφές, μπορεί να απαιτεί προσαρμογή στα γούστα του καθενός. Είναι πολύ εκφραστικό και ανάλογα με το πόσο καταναλώνετε μπορεί να έχει πολλή έντονη επίδραση και η καφεΐνη να σας χαρίσει υψηλή τόνωση.

Ιστορία

Το ίδιο το ποτό χρονολογείται από την προ-Κολομβιανή εποχή. Τότε οι ντόπιοι Γκουαράνι στην Παραγουάη ανακάλυψαν και άρχισαν να καλλιεργούν το φυτό Ilex paraguariensis. Αποξήραναν τα φύλλα και τα κλαδιά και να τα έπιναν σε ζεστό νερό – κυρίως ως ποτό ευεξίας. Μόλις οι Ισπανοί αποίκησαν την Παραγουάη τον 17ο αιώνα, άρχισαν να το πίνουν και έγινε η κύρια εξαγωγή της χώρας. Άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Χιλή το καλλιεργούσαν επίσης. Ακόμη και μετά την άφιξη του καφέ και των άλλων ειδών τσαγιού στη Νότια Αμερική, το Yerba Mate παρέμεινε ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στην περιοχή.

Ιεροτελεστία

Υπάρχει μία ιεροτελεστία γύρω από την κατανάλωση του Yerba Mate, που γιορτάζει αυτήν την ιδιαίτερη αίσθηση του τσαγιού. Παραδοσιακά λαμβάνει μέρος σε ένα πάρκο ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο συγκέντρωσης. Αυτό το τελετουργικό περιγράφεται στο όνομα, Yerba Mate, το οποίο μεταφράζεται σε «βότανο κολοκύθας» και αναφέρεται στον τυπικό τρόπο κατανάλωσης του ποτού. Η πρακτική απαιτεί φύλλα mate, calebasse – το ειδικό σκεύος σε σχήμα κολοκύθας -, bombilla – το ειδικό καλαμάκι, που φιλτράρει τα φύλλα τσαγιού – και ένα θερμός, για τη μεταφορά του ζεστού νερού.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα άτομα κάθονται σε κύκλο. Ένα άτομο (που ονομάζεται cebador) γεμίζει το σκεύος περίπου στα δύο τρίτα με τα φύλλα. Στη συνέχεια, προσθέτει λίγο ζεστό νερό για να απελευθερώσει τις γεύσεις και βάζει μέσα το καλαμάκι με πλάγιο τρόπο, ώστε να βεβαιωθεί ότι δε θα βουλώσει και τέλος το γεμίζει με ζεστό νερό (ποτέ βραστό, καθώς αυτό θα κάψει τα φύλλα). Η κολοκύθα περνάει γύρω γύρω και ο καθένας πίνει μια γουλιά μέσω της bombilla. Συμβουλή: μην χρησιμοποιείτε ποτέ την bombilla για να ανακατέψετε.

Καθώς η κολοκύθα περνάει, θα συνεχίσει να ξαναγεμίζει με ζεστό νερό. Κάθε επακόλουθη έγχυση εντείνει τη γεύση των φύλλων. Αν το πικρό δεν είναι για σας, μπορείτε πάντα να προσθέσετε ζάχαρη ή γάλα στο Yerba Mate σας. Ωστόσο, ο παραδοσιακός τρόπος, όπως το πίνουν οι ντόπιοι, το θέλει σκέτο.

Στο σπίτι

Φυσικά, αυτή η περίπλοκη διαδικασία δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να απολαύσετε Yerba Mate. Ακριβώς όπως πίνουμε τον πρωινό μας καφέ, μπορείτε να το ετοιμάσετε σε ένα θερμός και να το πίνετε όλη την ημέρα για μια έκρηξη ενέργειας.

Ωστόσο, αυτή η μοναδική ιεροτελεστία θεωρείται στη Νότια Αμερική ως “τέχνη και συνομιλία”. Το ποτό μοιράζεται σε όλους και ολόκληρο το τελετουργικό της κατανάλωσης πρέπει να είναι συνδετικό και εορταστικό.

Το Yerba Mate, φυσικά, έφτασε και στη χώρα μας και έχει γίνει ένα δημοφιλές συστατικό σε ελιξίρια υγείας και ενεργειακά ποτά. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως μέσο για απώλεια βάρους, συγκέντρωση και καλύτερη πέψη. Μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε εδώ και να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα στο σπίτι. Και αν θέλετε να αποκτήσετε την πλήρη εμπειρία του Yerba Mate, συγκεντρωθείτε με μερικούς πολύ αγαπημένους σας φίλους και απολαύστε την ομορφιά του τελετουργικού της Νότιας Αμερικής.

 

Πηγή: www.foodandwine.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *