Ιδέες & Συνταγές

Τυριά και Κρασί: Οι συνδυασμοί που πρέπει να γνωρίζετε

Ιδιαίτερα τυριά και κρασί είναι ένας γνωστός, κλασικός κι αγαπημένος συνδυασμός. Πιθανόν όμως, εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, η απόφαση για το ποιο κρασί ταιριάζει με το σωστό τυρί, ίσως να είναι λίγο αγχωτική. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κάνετε τους πιο επιτυχημένους συνδυασμούς, σαν επαγγελματίες. Και τώρα θα αναρωτιέστε: πρέπει να ξεκινήσω με το κρασί ή με το τυρί; Εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία είναι καλύτερα να ξεκινήσετε πρώτα με το τυρί. Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε αναλύσει τις κατηγορίες ανά τύπο τυριού.

Κρασί για τα σκληρά τυριά

Στα σκληρά τυριά συμπεριλαμβάνονται το τσένταρ, το Comté, το Parmigiano-Reggiano και το Manchego. Είναι ο πιο εύκολος τύπος τυριού για να ταιριάξετε με το κρασί. Ένα ξηρό κόκκινο, όπως ένα Sauvignon ή ένα Rioja, θα είναι σίγουρα ένας απόλυτα επιτυχημένος συνδυασμός. Για τους λίγο πιο τολμηρούς όμως, προτείνουμε να δοκιμάστε ένα Chardonnay με Τσένταρ.

Κρασί για τα μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά ανήκουν σε μια πιο ευρεία κατηγορία. Από αυτά που μπορούν να απλωθούν, όπως τα τυριά τύπου Φιλαδέλφεια έως τα ημι-μαλακά, λευκά τυριά, όπως το brie και το καμαμπέρ. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα το ποσό ωραία μπορουν να συνοδευτούν από ένα φρουτώδες κόκκινο. Δοκιμάστε ένα Pinot Noir ή ένα Beaujolais, αλλά εξίσου ωραία με αυτό το στυλ τυριών, πηγαίνει και ένα πιο απαλό ροζέ.

Κρασί για μπλε τυρί

Τα μπλε τυριά περιλαμβάνουν το Stilton, το Roquefort και την Gorgonzola. Οι κλασικοί συνδυασμοί κρασιών τείνουν να είναι προς το γλυκό, για παράδειγμα ένα Sauternes με το Roquefort ή ένα Port με το Stilton. Για κάτι λίγο διαφορετικό, τολμήστε να δοκιμάστε Sloe Gin ή Sweet Sherry.

Κρασί για κατσικίσιο τυρί

Σταθερή αξία και απόλυτα δοκιμασμένη επιτυχία για να συνοδεύσετε το έντονο, κατσικίσιο τυρί σας είναι το Sauvignon Blanc. Επίσης, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και μην το φοβηθείτε, ένα “τραγανό”, ξηρό Provençal ροζέ (ειδικά για καλοκαιρινό πικνίκ) ή ένα φρέσκο, ​​φρουτώδες κόκκινο όπως το Beaujolais.

Κρασί για τα λιωμένα τυριά

Μπορεί να μην αποτελούν από μόνα τους ένα στυλ τυριού, αλλά τα υπέροχα πιάτα που δημιουργούν τα κλασικά τυριά που λιώνουν, όπως το fondue και το raclette, αξίζουν και με το παραπάνω μια αναφορά. Δεν είναι τα πιο εύκολα πιάτα για να τα ταιριάξετε με κρασί, όμως ένα αρωματικό λευκό είναι πάντα μια καλή επιλογή.

Οι περισσότεροι θα σας πουν να συνδυάσετε τα τυριά σας με ένα κόκκινο κρασί και συνήθως αυτό είναι πράγματι αποδεκτό. Απλώς, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν μερικά τυριά, τα οποία αναδεικνύονται καλύτερα με ένα λευκό κρασί ή ένα ροζέ, οπότε μην φοβάστε να πειραματιστείτε.

 

Δείτε εδώ όλα τα εκλεκτά κρασιά που μπορείτε να βρείτε στο Dalicatessen

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *