Ιδέες & Συνταγές

7 συμβουλές για το καλύτερο σούσι στο σπίτι

Ένα καλό δείπνο με σούσι είναι κάτι που πολλοί από εμάς επιθυμούμε το σαββατοκύριακο ή μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Όμως, δε θέλετε να βλέπετε το πορτοφόλι σας να αδειάζει κάθε φορά, που θέλετε να φάτε αυτές τις εκλεκτές λιχουδιές. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να μάθετε πώς να φτιάχνετε επαγγελματικό σούσι στην κουζίνα σας! Ακόμα κι αν δοκιμάζετε για πρώτη φορά, δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Με τον καιρό γίνεται πιο εύκολο και σύντομα θα είστε επαγγελματίες.

1. Ετοιμάστε το ρύζι σας.

Πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να προετοιμάσετε το ρύζι σας. Θα ήταν ιδανικό αν έχετε ειδικό ρύζι για σούσι. Αν θέλετε να φτιάξετε έξι ρολά για τον εαυτό σας τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείσετε δύο φλιτζάνια ρύζι, δύο φλιτζάνια νερό, λίγο ξύδι ρυζιού, αλάτι και ζάχαρη. Θα πρέπει να μαγειρέψετε το ρύζι σας για περίπου 6-8 λεπτά και να το αφήσετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην το βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει.

Extra tip: Το ρύζι για σούσι είναι κολλώδες και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθείτε, καλό είναι να έχετε εύκαιρο ένα μπολ με νερό. Τα χέρια σας πρέπει πάντα να είναι βρεγμένα όταν χειρίζεστε το ρύζι, αλλά στεγνά όταν δουλεύετε τα φύκια. Έχετε δίπλα σας μια πετσέτα για να στεγνώνετε τα χέρια σας πριν πιάσετε τα φύκια.

2. Προετοιμάστε τα λαχανικά και τα ψάρια.

Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσετε τη γέμιση των σούσι σας, όπως τις σάλτσες, τα λαχανικά και τα ψάρια. Εάν προσθέσετε λαχανικά, τότε κόψτε τα λαχανικά σε μεγάλες, λεπτές λωρίδες. Ο λόγος που πρέπει να το κάνετε αυτό είναι, διότι θα φτιάξετε ένα μεγάλο ρολό που θα κόψετε σε μικρότερα ρολάκια, οπότε θα είναι πιο εύκολο τα λαχανικά να είναι κομμένα σε λεπτές λωρίδες. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ωμό ψάρι, αν δε θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καπνιστό σολομό ή ψάρια σε βάζο.

Extra tip: Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ωμό ψάρι για το σούσι σας, τότε θα πρέπει να το διατηρείτε κρύο πριν από τη χρήση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευτεί ψάρι, το οποίο είναι σίγουρο ότι μπορεί να καταναλωθεί ωμό. Μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τους ειδικούς του καταστήματος, για το ποια ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

χέρια που προετοιμάζουν σούσι

3. Τοποθετήστε το Nori σας σε χαλάκι μπαμπού.

Το είδος των φυκιών, που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για το σούσι είναι το nori. Αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει με βρεγμένα χέρια, επειδή εάν το nori σας πάρει υγρασία καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν θα κολλήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε μια πετσέτα δίπλα στο μπολ με το νερό. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ένα φύλλο nori έχει δύο διαφορετικές υφές- η μία πλευρά είναι λίγο πιο τραχιά και η άλλη πλευρά περισσότερο λεία. Κολλήστε τη λεία πλευρά στο χαλάκι μπαμπού, έτσι ώστε η τραχιά πλευρά να είναι στραμμένη προς τα πάνω.

Extra tip: Αν βάλετε ένα κομμάτι μεμβράνης περιτυλίγματος στο χαλάκι μπαμπού και στη συνέχεια προσθέσετε το φύκι nori, αυτό θα σας διευκολύνει στο να κόψετε το ρολό.

4. Τοποθετήστε μια μπάλα ρυζιού στο Nori.

Πιάστε μια μπάλα από ρύζι όσο περίπου 1 φλιτζάνι και τοποθετήστε την στο κέντρο ενός φύλλου nori. Βρέξτε λίγο τα χέρια σας και απλώστε το ρύζι ομοιόμορφα στα φύκια. Φροντίστε να αφήσετε περίπου 2-3 ​​εκατοστά κενού χώρου μεταξύ του ρυζιού και της άκρης του φύλλου nori. Μπορείτε να πιέσετε ελαφρά το ρύζι στο φύλλο nori, αλλά όχι πολύ δυνατά.

Extra tip: Αφήνοντας το κενό χώρο μεταξύ του φύλλου nori και του ρυζιού σας θα σας βοηθήσει να σφραγίσετε το ρολό με ευκολία.

5. Γεμίστε το σούσι σας.

Τοποθετήστε τις λωρίδες λαχανικών και το επιθυμητό ψάρι στη μέση του φύλλου. Πίαστε το χαλάκι και τυλίξτε το γύρω από τα συστατικά. Συνεχίστε να τυλίγετε το σούσι σφιχτά, ώστε να έχετε ένα σταθερό ρολό. Μόλις φτάσετε στο κενό περιθώριο του nori, πιέστε απαλά με τα δάχτυλά σας γύρω από το ρολό για να το κλείσετε.

Extra tip: Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό, μην υπερβάλλετε με το σούσι σας. Η υπερβολή της γέμισης, θα κάνει το ρολό να καταρρεύσει.

παρουσίαση σούσι πάνω σε ξύλινο τραπέζι
6. Κόψτε τα ρολά.

Το να έχετε ένα καλό μαχαίρι για σούσι είναι το κλειδί, για να κόψετε τα ρολά,χωρίς να χυθούν όλα έξω. Επίσης, αν το μαχαίρι σας δεν είναι αρκετά αιχμηρό και κοφτερό, θα δυσκολευτείτε πολύ με την κοπή. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό, βρεγμένο μαχαίρι και κόψτε περίπου 6-8 κομμάτια ανά ρολό σούσι. Θα πρέπει να βρέχετε το μαχαίρι μετά από κάθε κοπή που κάνετε.

Extra tip: Κρατήστε το μαχαίρι υγρό καθ ‘όλη τη διαδικασία κοπής. Έχοντας ένα υγρό μαχαίρι σας επιτρέπει να κόψετε το nori και το ρύζι πολύ πιο εύκολα.

7. Δημιουργήστε.

Τώρα που έχετε τα ρολά σούσι έτοιμα για σερβίρισμα, μπορείτε να τα ραντίσετε με σάλτσα σόγιας ή να τα στολίσετε με τζίντζερ και μια μικρή μερίδα wasabi δίπλα. Ανάλογα με τις αγαπημένες σας σάλτσες και τα συνοδευτικά που θα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να “ντύσετε” τα ρολά σούσι, ώστε να μοιάζουν με αυτά των καλύτερων sushi bar. Φυσικά, δε χρειάζεται να πιεστείτε, για να κάνετε το σούσι πολύ φανταχτερό, ειδικά όταν δοκιμάζετε για πρώτη φορά.

Extra tip: Μη βάζετε το σούσι στο ψυγείο αφού τα φτιάξετε. Στόχος είναι να φτιάξετε αρκετά για να φάτε εκείνη την ώρα, χωρίς να σας περισσέψει, καθώς το ρύζι σκληραίνει στο ψυγείο και χάνει τη γεύση του.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΣΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *