Αυτό το πλούσιο κέικ σοκολάτας με φαγόπυρο είναι τέλειο για ειδικές περιστάσεις. Έχει ένα γλυκό, σοκολατένιο γλάσο για μια εκρηκτική παρουσίαση. Σερβίρεται ως τούρτα γενεθλίων ή όποτε επιθυμείτε μια απολαυστική, αλλά θρεπτική χορτοφαγική απόλαυση χωρίς γλουτένη.
Κύρια συστατικά και υποκατάστατα
Το αλεύρι από φαγόπυρο είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της συνταγής. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα το ψήσιμο με αλεύρι φαγόπυρου, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε. Το αλεύρι φαγόπυρου είναι ένα από τα αγαπημένα μου αλεύρια χωρίς γλουτένη, επειδή προσθέτει ομοιόμορφη υφή και γήινη γεύση. Είναι επίσης αρκετά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτό το κέικ σοκολάτας με αλεύρι από φαγόπυρο γλυκαίνεται με σιρόπι σφενδάμου. Αν προτιμάτε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι, σιρόπι αγαύης ή ακόμα και ζάχαρη χουρμά.
Χρησιμοποίησα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε αυτή τη συνταγή, αλλά οποιοδήποτε σχετικά ουδέτερο σε αρώματα λάδι θα λειτουργήσει εξαιρετικά. Το λάδι αβοκάντο ή το λιωμένο λάδι καρύδας είναι επίσης καλά υποκατάστατα.
Χρησιμοποίησα γάλα καρύδας, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε είδος φυτικού ροφήματος προτιμάτε. Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης είναι εξίσου καλές επιλογές.
Μια μικρή ποσότητα μηλόξυδου ενεργοποιεί τη μαγειρική σόδα και βοηθά το κέικ να φουσκώσει. Αν προτιμάτε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι.
Επιπλέον, χρειάζεται πολτός μήλου ή χυλός από λιωμένες μπανάνες. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι και σούπερ υγιεινοί!
Συστατικά
Για το κέικ
2 φλιτζάνια αλεύρι φαγόπυρου
1 φλιτζάνι πολτός μήλου
1 φλιτζάνι γάλα καρύδας
1/2 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συν 1 κουταλάκι του γλυκού επιπλέον για να λαδώσετε το ταψί
1/3 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το γλάσο
200 γρ. κουβερτούρα
100 ml φυτική κρέμα ή κρέμα καρύδας
Εκτέλεση
Αυτό το κέικ είναι τόσο εύκολο στην προετοιμασία! Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο και στη συνέχεια προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου, το ελαιόλαδο, τον πολτό μήλου, το γάλα καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας, το μηλόξυδο, το αλάτι και τη σκόνη κακάο σε ένα μεγάλο μπολ. Χρησιμοποιήστε ένα σύρμα και ανακατέψτε καλά τα υλικά.
Έπειτα, προσθέστε το αλεύρι φαγόπυρου και τη μαγειρική σόδα και χτυπήστε ξανά μέχρι να αναμειχθούν.
Αλείψτε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο, κόψτε λίγη λαδόκολλα και τοποθετήστε την στη βάση του ταψιού. Στόχος είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της βάσης χωρίς να ανεβαίνει στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα όταν τρυπάτε το κέντρο του.
Ενώ ψήνεται το κέικ σοκολάτας με φαγόπυρο μπορείτε να ετοιμάσετε το γλάσο. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, προσθέστε την κρέμα και ανακατέψτε. Έτοιμο!
Σερβίρισμα
Για μια επιπλέον στρώση γεύσης και υφής, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως πεκάν, αμύγδαλα, καρύδια ή ξύσμα πορτοκαλιού πάνω από το γλασαρισμένο κέικ ενώ είναι ακόμα υγρό.