Προσθέτοντας την βιολογική μαύρη κινόα στη διατροφή μας είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να ενισχύσουμε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία μας.
Τι είναι η Μαύρη Κινόα:
Η μαύρη κινόα είναι ένας τύπος quinoa, που αποτελεί διασταύρωση της λευκής quinoa και του φυτού lamb’s quarter, ενός τύπου κόκκου. Ο σπόρος που προκύπτει από τη διασταύρωση έχει πιο σκούρο χρώμα από τη λευκή quinoa και πιο τραγανή υφή. Επίσης, έχει μια ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση και είναι συνήθως πιο δύσκολο να βρεθεί από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες κόκκινης και λευκής κινόας. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια αγαπημένη επιλογή όσων ψωνίζουν τακτικά σε καταστήματα delicatessen και υγιεινής διατροφής.
Τα οφέλη της Μαύρης Κινόας
Η κινόα είναι μια πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, σίδηρος, βιταμίνες Β, ανθοκυανίνη, μαγγάνιο και άλφα-λινολενικό οξύ που βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας με πολλούς τρόπους. Ας δούμε λεπτομερώς τα κορυφαία οφέλη της.
1. Υψηλές ίνες και πρωτεΐνες
Είναι μια από τις λίγες φυτικές πηγές για πλήρεις πρωτεΐνες, δηλαδή πρωτεΐνες που περιέχουν και τα δέκα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες χορτοφαγικές πηγές πρωτεϊνών. Αυτή η μάλλον μοναδική μορφή κινόας έχει επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες από άλλους τύπους κινόα.
2. Πηγή σιδήρου
Το σώμα μας βασίζεται στον σίδηρο για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Η έλλειψη σιδήρου στην καθημερινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία και αναιμία. Ένα φλιτζάνι μαύρης κινόας περιέχει το 15% της καθημερινής συνιστώμενης μερίδας σιδήρου.
3. Μας προμηθεύει με Βιταμίνες Β
Αυτή η σκούρη εκδοχή της κινόας περιέχει μια καλή δόση φυλλικού οξέος, μια βιταμίνη Β που είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ήπατος και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Είναι επίσης μια καλή πηγή χαλκού, μαγγανίου και άλφα- λινολενικού οξέος, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.
4. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Το σκούρο χρώμα προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητά της σε ανθοκυανίνη. Οι ανθοκυανίνες είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των UV και των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά είναι σε θέση να προστατεύσουν από τις χρόνιες ασθένειες και τις καρδιακές παθήσεις.
5. Χωρίς Γλουτένη
Η μαύρη κινόα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εναλλακτική λύση για τα άτομα που προσπαθούν να αποφύγουν τη γλουτένη στη διατροφή τους.