4 βάζα με διαφορετικά βούτυρα καρπών
Ιδέες

Βούτυρα Καρπών: Αυτά είναι τα καλύτερα

Κάποτε η φράση “βούτυρα καρπών” μας ήταν άγνωστη, ενώ ακόμα και το φυστικοβούτυρο μπορεί να μας μπέρδευε σαν έννοια, ενώ παράλληλα ήταν και το μοναδικό, που μπορούσαμε να βρούμε στην αγορά. Πλέον, τα βούτυρα καρπών όχι μόνο έχουν κατακλύσει τα ράφια των καλύτερων παντοπωλείων, αλλά μπορούμε να βρούμε και μία μεγάλη ποικιλία, συνδυασμούς και διάφορες γεύσεις, για να στολίζουν το τραπέζι μας. Είτε το βάζετε στο σμούθι σας, είτε αλείφετε μία φέτα ψωμί, ή είτε απλώς λατρεύετε να τα τρώτε με το κουτάλι, παρακάτω θα βρείτε τα πιο υγιεινά βούτυρα καρπών. Δοκιμάστε τα όλα και βρείτε το αγαπημένο σας.

 

1. Βούτυρο Αμυγδάλου

γυάλινο μπολ με βούτυρο αμυγδάλου μέσα στο οποίο είναι βυθισμένο ένα κουτάλι

Το βούτυρο αμυγδάλου έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, με περίπου τρία γραμμάρια περισσότερο μονοακόρεστο λίπος σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο. Είναι επίσης, ελαφρώς υψηλότερο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Το βούτυρο αμυγδάλου είναι τέλειο για να το ρίξετε πάνω από φετάκια μήλου, ενώ χάρη στο συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών, μπορεί να γίνει το ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας): 196 θερμίδες, 17,8g λίπος, 6g υδατάνθρακες, 3,3g φυτικές ίνες, 2g ζάχαρη, 73mg νατρίου, 7g πρωτεΐνης.

 

2. Φυστικοβούτυρο

γυάλινο μπολάκι με φυστικοβούτυρο

Αν και η περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά και βιταμίνη Ε δεν είναι τόσο υψηλή όσο του βουτύρου αμυγδάλου, το φυστικοβούτυρο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, είναι καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της αναιμίας, περιέχει κάλιο που ενισχύει τους μυς, μαγνήσιο για τα οστά και την καταπολέμηση της αϋπνίας και βιταμίνη Β6 και ψευδάργυρο για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Λόγω του ότι το βούτυρο φυστικιού είναι από τα πρώτα και παλαιότερα στη αγορά, έχουν γίνει και οι περισσότερες έρευνες για αυτό, οι οποίες έχουν δείξει, πως η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές επιλογές.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας): 191 θερμίδες, 16,4g λίπος, 7,1g υδατάνθρακες, 1,6g ινών, 3,4g ζάχαρη, 136mg νατρίου, 7,1g πρωτεΐνης.

 

3. Βούτυρο Φυστικιού Αιγίνης / Κελυφωτό

γυάλινο βάζο με βούτυρο φυστικιού Αιγίνης πάνω σε λευκή πετσέτα

Από όλες τις νέες επιλογές στα βούτυρα καρπών της αγοράς, το συγκεκριμένο σίγουρα αξίζει να βρεθεί στην κουζίνα σας και να το εντάξετε στη διατροφή σας – ειδικά αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική δεδομένου ότι βοηθά στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση των μυών, ενώ ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, έχει εξαίσια γεύση και μάλιστα θεωρείται από πολλούς το πιο νόστιμο όλων των βούτυρων καρπών.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας): 180 θερμίδες, 13g λίπος, 9g υδατάνθρακες, 3g φυτικές ίνες, 2g ζάχαρη, 0mg νατρίου, 6g πρωτεΐνης.

 

4. Βούτυρο Φουντουκιού

3 γυάλινα βάζα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια. τα 2 είναι γεμάτα με φουντούκια και το ένα με βούτυρο φουντουκιού

Για εκείνους με αλλεργία στα φιστίκια, το βούτυρο φουντουκιού μπορεί να είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Το βούτυρο φουντουκιού είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, μια μορφή μονοακόρεστου λίπους, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή η ασυνήθιστη επιλογή είναι επίσης εντελώς απαλλαγμένη από φυσικά σάκχαρα και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Ωστόσο, εάν θέλετε να έχετε όλα τα οφέλη βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε ένα καθαρό βούτυρο φουντουκιού και όχι κάποια γνωστή επάλειψη σοκολάτας φουντουκιού, που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και σοκολάτα.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας): 160 θερμίδες, 14g λίπους, 8g υδατάνθρακες, 1g φυτικές ίνες, 0g ζάχαρη, 0mg νατρίου, 5g πρωτεΐνης.

 

5. Ταχίνι

Ξύλινη κουτάλα με σουσάμι δίπλα σε βάζο με ταχίνι

Φτιαγμένο από σουσάμι, το ταχίνι είναι τεχνικά ένα βούτυρο σπόρου – και έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλής επιλογές τα τελευταία χρόνια, παρόλο που είναι γνωστό από πολύ παλιά. Όπως και τα προηγούμενα βούτυρα καρπών, το ταχίνι είναι μια καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωση του σε συνδυασμό με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο – όπως κρέας ή οστρακοειδή – καθώς ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος ανταγωνίζονται για απορρόφηση στον οργανισμό.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας): 70 θερμίδες, 6g λίπος, 3g υδατάνθρακες, 0g φυτικές ίνες, 0g ζάχαρη, 140mg νατρίου, 2g πρωτεΐνης.

 

6. Βούτυρο Κάσιους

Βούτυρο κάσιους σε λευκό μπολ πάνω σε ξύλινη βάση.

Το βούτυρο κάσιους έχει με φυσικό τρόπο μία πιο γλυκιά και ήπια γεύση σε σύγκριση με τα άλλα βούτυρα καρπών. Για το λόγο αυτό αποτελεί μία καλή επιλογή αν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη, αντικαθιστώντας την επιθυμία σας για γλυκό με μία κουταλιά βουτύρου. Επίσης, έχει τις χαμηλότερες πρωτεΐνες από τα συγγενικά του είδη και συνήθως είναι από τις πιο ακριβές επιλογές, για αυτό καλό θα ήταν να μην το καταναλώσετε μέσα σε σμούθι, αλλά να νιώσετε τη γεύση του ατόφια, σε μία από τις παρορμήσεις σας για γλυκό.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας): 195 θερμίδες, 17g λίπος, 9,7g υδατάνθρακες, 1g φυτικές ίνες, 3g ζάχαρη, 94mg νατρίου, 3,9g πρωτεΐνης.

 

Πηγή: www.womenshealthmag.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *