chutney πάνω σε ξύλινη βάση μέσα σε βαζάκι
Ιδέες

Chutney: Τι είναι και πως το χρησιμοποιώ

Πλέον το chutney αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας καλής πιατέλας τυριών κι αρχίζει να γίνεται αγαπημένη μας συνήθεια στο γιορτινό, αλλά και στο καθημερινό μας τραπέζι, δίπλα σε ένα ψητό τυρί, ακόμα και ως ντιπ αλμυρών κράκερ σε μια βραδιά με φίλους. Όμως τι ακριβώς είναι πως έφτασε να έχει τη δική του θέση στο τραπέζι μας; Παρακάτω όλες οι πληροφορίες για το λατρεμένο μας συνοδευτικό.

Τι είναι το Chutney;
Το Chutney είναι ένα νόστιμο μείγμα φτιαγμένο από σιγοβρασμένα φρούτα ή λαχανικά, ξύδι και μπαχαρικά. Μας έρχεται από την Ινδία κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε χώρα έχει τη δική της εκδοχή για αυτό το εκλεκτό συνοδευτικό. Τα chutneys από τη Νότια Αφρική συχνά περιλαμβάνουν βερίκοκα, ενώ τα βρετανικά chutneys έχουν συνήθως σαν βάση τα μήλα. Τα ινδικά chutneys παρασκευάζονται από μια μεγάλη ποικιλία υλικών, όπως καρύδα, μέντα, φυστίκι, μάνγκο και ένα μείγμα από εξωτικά μπαχαρικά.
Τι είναι το Mango Chutney;
Το Mango Chutney είναι το πιο δημοφιλές chutney, που συνδυάζει κομμάτια γλυκών μάνγκο με τζίντζερ, σκόρδο, νιφάδες τσίλι και ξύδι. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πικάντικο, ενώ συμπληρώνει τέλεια πιάτα με κάρυ, αρνί και χοιρινό.
Σε τι χρησιμοποιείται το Chutney;
Ένα πράγμα που όλα τα chutneys έχουν κοινό είναι ότι φτιάχνονται με σκοπό να συμπληρώνουν άλλα πιάτα. Πολλές ινδικές συνταγές δε θεωρούνται πλήρεις χωρίς chutneys, για να συνοδεύσουν το γεύμα. Αρχικά σερβίρονταν ως σάλτσα για naan (ασιατικές πίτες), σήμερα όμως αναγνωρίζουμε την αξία τους συνοδεύοντας πλατώ τυριών και αλλαντικών, αναδεικνύοντας υπέροχα τη γεύση κάθε υλικού που αγγίζουν.

Chutney κρεμμύδι σε ποτήρι, μπροστά από πιατέλα με τυρί, τζίντζερ και σταφίδες

 

Chutney και Μαρμελάδα
Η κύρια διαφορά μεταξύ chutney και μαρμελάδας είναι ότι η μαρμελάδα είναι πολύ γλυκιά, ενώ τα chutney έχουν πιο ισορροπημένη γεύση, πολλές φορές πικάντικη ακόμα και αλμυρή. Μπορεί να παρασκευάζονται με φρούτα, αλλά προσθέτοντας μπαχαρικά και ξύδι μετατρέπονται σε κάτι πικάντικο και ιδιαίτερα αρωματικό. Επίσης, οι μαρμελάδες συχνά περιέχουν πηκτίνη, που δημιουργεί μια παχιά υφή. Τα chutneys δεν περιέχουν πηκτίνη  απαραίτητα, ενώ μπορεί να περιέχουν πιο χοντρά κομμάτια φρούτων και σταφίδων.
Τα πιο διάσημα Chutneys:

Mango Chutney – Ένα από τα πιο συνηθισμένα στυλ chutney, το mango, το οποίο περιέχει μάνγκο, τζίντζερ, σκόρδο και ξύδι.

Major Grey’s Chutney – Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από έναν Βρετανό αξιωματικό του 19ου αιώνα, αυτό το chutney περιέχει επίσης μάνγκο, όμως με τη διαφορά ότι έχει σταφίδες και χυμό λάιμ.

Mint Chutney – Η πιο κοινή σάλτσα για να βουτήξετε τα ινδικά samosas. Περιέχει φρέσκο ​​δυόσμο, φρέσκο ​​κόλιανδρο και τσίλι, τα οποία ανακατεύονται μέχρι να μαλακώσουν.

Tomato Chutney – Περιέχουν ντομάτες, τσίλι και σκόρδο και αναδεικνύουν υπέροχα τις λαχταριστές, ινδικές πίτες naan.

 

Πηγή: webstaurantstore.com

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *